TIF

¿Qué es el TIF?

¿Qué és el TIF?

El Tarragona Illustration Fest és un esdeveniment per a celebrar el dibuix en totes les seves formes i establir llaços professionals amb diferents actors de la comunicació visual. Hi tindran lloc trobades entre persones del món editorial, mitjans de comunicació i publicitat, així com artistes i referents de la cultura i de les arts plàstiques. Un esdeveniment per a mostrar el talent local, que permet relacionar editors i editores, direccions d'art i il·lustradors/es i esdevenir la llavor de futurs projectes.

El TIF s'ha pensat com una jornada atractiva per al públic jove ja que l'apropa a nous continguts i li permet explicar la seva feina il·lustrada. Una jornada on aprendre nous processos creatius, escoltar figures emergents i consolidades i poder mostrar portfolis i projectes a un públic interessat en el món il·lustrat.


Amb iniciatives com el Book Review o l'exposició col·lectiva es facilita un espai per a la interacció entre totes elles. Una jornada en què aprendre nous processos creatius, escoltar figures emergents i consolidades i poder mostrar portfolis i projectes a un públic interessat en el món il·lustrat. Un espai per a la interacció, per introduir a través de conferències i tallers els coneixements de professionals, artistes i referents de la cultura i de les arts plàstiques. 

Un dia per explicar que la il·lustració va més enllà dels àlbums il·lustrats infantils.

@tif_tarragona

¿On?

La tercera edició del Tif es realitzarà al Mèdol – Centre d'Arts Contemporànies de Tarragona.

Mèdol és a Casa Canals, una casa senyorial al barri de La Part Alta de Tarragona. Un centre amb projecció territorial que aposta per obrir finestres i establir noves aliances creatives a dins i a fora de la ciutat amb la intenció de situar-se en els corrents d’avantguarda, conrear el talent creatiu en proximitat i apostar per la hibridació de gèneres, disciplines i continguts.

Horari

12 i 13 d'abril 2024
 Divendres

☺18:30h Inauguració

☺18:45h Conferència amb Noemí Villamuza a Sala Plana

☺19:30h Inauguració Exposició col·lectiva L'UNIVERS a Espai L

 Dissabte

☺ 09:30h Esmorzar de benvinguda.  Sala Plana 

☺ 10:00h Presentació Fenya! #4 Sala Plana 

☺11:00h Book review Pati Casa Canals (Accés porta Pl. St Antoni )

☺12:00h Vermut i intercanvi de targetes.  Terrassa Mèdol

☺13:00h Descans per dinar

☺16:00h Taller amb Cristina Spanò: Mòbils il·lustrats. Les Golfes

☺16:00h Taller amb Martín Elfman: Com convertir amfetamines i teoremes en il·lustració. Les Golfes

☺16:00h Taller amb Noemí Villamuza: La línea que ens dibuixa. Taller Veronica Bilbao

☺16:00h Taller amb Nele Urbanowicz: Una passejada per les pàgines del Llibre d'Artista. Taller Veronica Bilbao

☺19:00h Xerrada amb la il·lustradora Alejandra Zúñiga Sala Plana 

☺20:00h Clausura Sala Plana

☺23:00h Festa TIF amb Sweet Soul. Bar 12 Topos

Presentació Fenya #4

Dissabte 13 d'abril

10:00h a l'espai Sala Plana del Mèdol – Centre d'Arts Contemporànies de Tarragona

El Fenya! #4 ja està aquí! No et perdis la presentació de l'últim nùmero de la revista que autopublica l'AIT. Creada per donar suport a la producció artística i cultural, és una plataforma per exposar i donar a conèixer el treball dels membres de la AIT al públic i a demés incentivar la col·laboració tant amb persones i entitats del territori .

Els Convidats

Xerrades

NOEMÍ VILLAMUZA

Divendres 12 d'abril

18:30h a l'espai Sala Plana del Mèdol – Centre d'Arts Contemporànies de Tarragona

Noemí Villamuza és una il·lustradora palentina establerta a Barcelona. Va estudiar la carrera de belles arts, especialitat de disseny gràfic, a la Universitat de Salamanca. Ha publicat una trentena llarga de títols de literatura infantil i juvenil amb editorials com Kalandraka, Kókinos, Mediavaca, Nordica, entre d’altres.

noemivillamuza.com

Instagram: @noemi_villamuza

ALEJANDRA ZÚÑIGA

Dissabte 13 d'abril

19:00h a l'espai Sala Plana del Mèdol – Centre d'Arts Contemporànies de Tarragona

Alejandra Zúñiga Cárdenas és artista plàstica i il·lustradora d'origen mexicà establerta a Tarragona. Va estudiar Art en la University of Arizona, els EUA. Promotora de projectes d'acció social, idea Contes que porta el vent i és coautora del llibre Los tomates de verdad son feos.

El seu treball inclou col·laboracions nacionals i internacionals, com l'obra "Rigoletto" seleccionada per al catàleg LIA en el Concurs internacional de llibre d'artista. En el àmbit de l'il·lustració, treballa principalment en el camp de la il·lustració infantil i juvenil.

https://cargocollective.com/azucardenas

Instagram: @a_zu_car

Book Review

Dissabte 13 d'abril

11:00h Pati Casa Canals (Accés porta Pl. St Antoni )

Presentació de dossiers i porfolis en modalitat "speed dating". Es revisaran en una ronda de 10 minuts , els "books" de la mà de professionals nacionals i internacionals que treballen en la direcció d'art.


Presencialment ens acompanyaran

Laia Guarro Studio

Laia Guarro

Enginyera tècnica en Disseny Industrial i Disseny Industrial per Elisava, dirigeix l’estudi de comunicació gráfica Laia Guarro a Barcelona on realitzen projectes d’identitat visual, disseny editorial, gràfica, direcció d’art i espais expositius. 

https://laiaguarro.com/

Instagram: @laiaguarro_studio

MISMA Éditions

Guillaume i Damien

MISMA! va ser creat el 2004 a Tolosa (França) pels autors bessons Estocafich i El don Guillermo. Publiquen junts la revista col·lectiva DOPUTUTTO, un laboratori de creació únic que permet a cadascú de tenir una pràctica desenfrenada amb molta llibertat i amb estils singulars. El catàleg compta amb uns 80 llibres amb autors tant francesos com internacionals i l'editorial farà 20 anys aquest any.

http://www.misma.fr

Instagram: @misma_editions

La Directa

Pau Fabregat

Llicenciat en publicitat i especialitzat en disseny gràfic, va cursar diversos postgraus en disseny i grafisme. El 2016 passa a formar part del mitjà la Directa com a coordinador d'art fins a l'actualitat. També treballa com a dissenyador freelance amb entitats i empreses del tercer sector.

Creu en la potencialitat transformadora del disseny gràfic i la il·lustració, més enllà d'un simple valor comercial o estètic.

www.guspiragrafics.com

Instagram: @pau_fabregat

MUJA Ediciones

Maria Podd

Maria Podd és escriptora, portadista i il·lustradora. El seu estil conceptual, salvatge i profundament connectat amb els sentits a través de la tècnica mixta i l'execució artesanal ha donat suport a títols imprescindibles de la poesia espanyola contemporània, convertint el llibre-objecte en peça d'art i donant així un valor afegit a l'obra literària.

https://mujaediciones.com/

Instagram: @mariapodd

Tallers

Cristina Spanò

Dissabte 13 d'abril

16:00h a l'espai Les Golfes del Mèdol – Centre d'Arts Contemporànies de Tarragona

Il·lustradora i autora italiana establerta a Barcelona, ​​es gradua en comunicació de la imatge a la ISIA d'Urbino (Itàlia). Col·labora quotidianament amb diaris, revistes i editorials espanyoles i estrangeres com New York Times, Economist, Wall Street Journal i Financial Times.

www.cristinaspano.com

Instagram: @cristina.spano

Taller d'il·lustració amb Cristina Spanò: Mòbils il·lustrats.

Els mòbils són una estructura de penjolls que es mouen gràcies a l'acció de l'aire o d'un motor. Durant el taller buscarem crear un mòbil d'aire molt senzill barrejant formes, elements o il·lustracions creades allà mateix o portades des de casa.


Noemí Villamuza

Dissabte 13 d'abril

16:00h a l'espai Taller Verónica Bilbao Baixada Misericordia 7 Piso Principal, 43003 Tarragona

Noemí Villamuza és una il·lustradora palentina establerta a Barcelona. Va estudiar la carrera de belles arts, especialitat de disseny gràfic, a la Universitat de Salamanca. Ha publicat una trentena llarga de títols de literatura infantil i juvenil amb editorials com Kalandraka, Kókinos, Mediavaca, Nordica, entre d’altres.

noemivillamuza.com

Instagram: @noemi_villamuza

Taller: La línea que ens dibuixa amb Noemí Villamuza

Somos como dibujamos, desde los trazos mas firmes hasta las manchas mas dudosas, somos formas espaciosas o mínimas, fondos limpios o llenos de ruido… Todo eso somos cuando nos contamos con honestidad.

La línea que nos dibuja es sincera cuando nace de nuestra necesidad de comunicar. Vamos a trabajar una idea, dibujándola sin parar, una, otra y otra vez, hasta que su línea quede reducida a la mínima expresión.

El punto de partida será una pequeña colección de conceptos para dibujar rápido, soltar mano y aclimatar la mente.

Durante la primera parte del taller reuniremos las piezas con las que mas nos identifiquemos, y hablaremos sobre las imágenes elegidas, qué nos transmiten, porqué nos funcionan unas sí y otras no.

En la segunda parte del taller, vamos a componer un pequeño storyboard, buscando que los dibujos seleccionados generen una pequeña narración que nos represente.

En blanco y negro en un inicio y como mucho, una vez decidido el orden de las piezas, elegiremos un color que funcione de segunda tinta, para cuando se convierta en arte final.

Martín Elfman

Dissabte 13 d'abril

16:00h a l'espai Les Golfes del Mèdol – Centre d'Arts Contemporànies de Tarragona

Il·lustrador i viatger hispano-argentí. Nascut a Buenos Aires, ha viscut a Israel, Barcelona, ​​Lisboa, Venècia, Nàpols i La Paz (Bolívia). A partir del 2006 esdevé col·laborador dels diaris El País i El Periódico de Catalunya. Ha col·laborat en diaris com The Washington Post, The Wall Street Journal, The New York Times, entre d’altres. També a revistes com The Economist y The New Republic entre moltes altres. És colaborador habitual del diari El País.

www.martinelfman.com

Instagram: @martinelfman

Com convertir amfetamines i teoremes en il·lustració amb Martín Elfman

Les persones tenen vides fabuloses, anodines, sorprenents, enigmàtiques. En aquest taller veurem com il·lustrar un perfil o una història de vida. Farem preguntes, associacions i esbossos fins a trobar la idea que condensa aquesta experiència en una imatge irrepetible, com la vida mateixa.

Nele Urbanowicz

Dissabte 13 d'abril

16:00h a l'espai Taller Verónica Bilbao Baixada Misericordia 7 Piso Principal, 43003 Tarragona

Nele Urbanowicz (Berlín, 1987) és il.lustradora, enquadernadora i docent. Va estudiar 'Arts del Llibre' i Gravat a Alemania i Perú. L'any 2018 es va establir a Catalunya i al 2022 va fundar l'Editorial artesanal Yaku Ñawi. Aquest projecte d'auto-edició abarca el procés de creació del llibre , desde la primera lletra fins al disseny que llueix la contraportada.

Tot forma part de la narració: la fibra del paper, el cosit i alçat, la tipografia, la tinta, el format i la il.lustració. Les seves auto-publicacions pertanyen al gènere del Còmic i de la il.lustració, i es presenten amb títols com 'La Leyenda de la Yerba Mate', 'Bolivia' i 'La Mosca'.

https://nele-urbanowicz.hotglue.me/

Instagram: @yaku_nawi

Una passejada per les pàgines del Llibre d'Artista amb Nele Urbanowicz

Et convidem a explorar l'autoedició de la mà de Nele Urbanowicz. Aquest taller va dirigit a il.lustradors enamorats dels llibres.

El 'llibre d'Artista' és un mitjà que voreja els límits entre l'objecte artístic i el producte industrial. Això obre la possibilitat de triar el millor d ́ambdós àmbits. En aquesta ocasió, farem servir tècniques analògiques de creació del nostre 'llibre d'Artista': una forma d'enquadernar amb materials reciclats, una tècnica de dibuix lineal, el disseny de la portada, el llom i la contra-portada del nostre llibre.

Deixa't sorprendre!Festa TIF 2023

Festa amb Sweet Soul al Pub 12 TOPOS

Dissabte 13 d'abril

23:00h al PUB 12 Topos ( Carrer d'Apodaca, 3, 43004 Tarragona )

Vine al Pub 12 TOPOS! a partir de les 23:00h Dibuixarem al ritme de la música de Sweet Soul.

Sweet Soul Music és un colectiu de DJ's que neix el 2021 amb la idea de que la gent ho passi bé a ritme de ska, reggae, dancehall i punk.